Cliqueu aquí per veure les rutes del projecte “Conèixer Serinyà a peu”.

Caminada popular de Serinyà
Mossoga
diumenge 30 de març de 2025
La caminada d’avui ens portarà cap als plans d’Usall i de Martís. Veurem arbres remarcables, com ara el Roure de la Creu o el Ciprer de l’església d’Usall, al costat d’aquesta edificació religiosa. Abans haurem vist el brollador de Mossoga i després ens adreçarem a la platja d’Espolla i les Llacunes, ja de tornada cap a Serinyà.
0,00 minuts. Plaça de l’Ajuntament. En sortim pel carrer de les Escoles, tot seguint les marques blanques i vermelles del sender de gran recorregut GR1, que no deixarem fins al punt 0,26, quan entrem al pla de Martís.
0,01 (0,100 km) Plaça de Sant Andreu. La presideix l’església romànica del segle XII dedicada a aquest sant, patró de Serinyà. Sortim de la plaça pel carrer de la Font, tot passant entre l’edifici del Sindicat i una de les parets laterals de l’església. Podem admirar el seu absis semicircular quan creuem una petita plaça, anomenada antigament de la Bomba. Sortirem a una nova plaça, la del Doctor Corominas, per un passatge interior que travessa el porxo de can Beia, una casa d’origen medieval, propietat de l’Ajuntament.
0,02 (0,190 km) Creuem el carrer del Doctor Carulla i prenem l’itinerari per a vianants que, tot remuntant i vorejant el Serinyadell, ens acostarà al Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà.
0,15 (1,100 km) Deixem l’entrada i les instal·lacions del parc a l’esquerra i, seguint els senyals del GR1, anem a travessar el Serinyadell per un pontet. Després de vorejar el recinte de les coves prehistòriques, ens allunyem del riu i fem una lleugera pujada per una pista de terra.
0,19 (1,400 km) Afluïm a un vial asfaltat: el camí de les Coves que va de la C-66 a les cases del Reclau. Anem cap a l’esquerra i, a pocs metres, prenem un trencall, de terra, a la dreta. Tot seguint encara els senyals del GR1, i obviant algunes desviacions que trobem a totes dues bandes, marxem per un camí carreter que transcorre per un bosc d’alzines. A pocs minuts a la nostra esquerra trobem el Mas, una casa que fa molts anys havia estat un hostal, i és que estem caminant per l’antic camí ral de Girona a Olot per Besalú.
0,26 (2,010 km) Bifurcació. Deixem els senyals del GR1, que entra al Pla de Martís, i seguim recte en direcció sud. Al cap de poca estona (un minut escàs), travessem el rec de Mossoga, al naixement del qual ens dirigim. Si no porta aigua, ni ens n’adonarem: només veurem un lleuger enfonsament en el camí per on marxem. La pista, sovint un xic embassada i fangosa en aquest tram, s’endinsa en un bosc de roures, alzines i diferents tipus de pins.
0,29 (2,280 km) A peu de pista, a la nostra dreta i una mica separat del bosc, trobem el Roure de la Creu. Conten que al peu d’aquest arbre va morir-hi un vianant. En memòria seva s’hi va col·locar una creu de ferro a la soca. Amb el pas dels anys, la creu ha quedat coberta per la fusta del roure. Si ens hi fixem bé, encara en podem entreveure la forma a mitja alçada del tronc.
0,32 (2,460 km) Pont sobre la C-66. Un cop travessat, deixem el vial més principal per on veníem, que ens duria cap a la dreta a can Gelada (encara pertanyent a Serinyà) per continuar recte per un camí menys fressat que ens farà marxar, inicialment en lleugera baixada, per mig de camps.
0,38 (2,880 km) Just quan el camí ha passat per sota una línia elèctrica i abans d’arribar a una casa (mas Miquel d’Usall, ja dins el terme municipal de Porqueres) deixarem la pista i trencarem a l’esquerra per un camí menys trepitjat. Marxem entre camps amb el permís dels arços que s’entossudeixen a tapar el pas.
0,40 (3,020 km) Afluïm a un camí més definit. El seguirem recte en direcció est. Marxem pel pla d’Usall i molt aviat, a la nostra dreta, trobem dos roures remarcables. Davant nostre podem veure la masia de can Traver.
0,44 (3,310 km) Ja travessant el bosc, a l’esquerra, trobem un petit indicador. Aquí deixem el camí carreter i ens endinsem a la boscúria. En menys d’un minut som davant de Mossoga, un dels sortidors més ben definit i espectacular del conjunt de brolladors d’aquests paratges, que porta les seves aigües al Serinyadell. Quan no raja és difícil d’imaginar la quantitat d’aigua que pot arribar a expulsar durant dies i setmanes. Deixarem l’indret resseguint la llera d’aquest curs d’aigua temporani fins a trobar un camí de carro que seguirem cap a la dreta en direcció a l’església d’Usall, ben visible davant nostre.
0,47 (3,570 km) Església de Sant Cristòfol d’Usall. Un conjunt harmoniós que desprèn tranquil·litat. L’església és d’origen romànic –ja la trobem citada l’any 1086– i té un campanar d’espadanya.
Sortim del davant de l’església pel cantó de llevant, passem pel cementiri i pel costat del Ciprer de l’Església, arbre remarcable força castigat pels llamps, amb uns 20 metres d’alçària i 2,6 de volta de canó. Quan trobem el camí que ens ha dut a l’església, girem a la dreta, direcció sud per un vial asfaltat.
0,51 (3,960 km) Trobem la via verda Ruta del Tren Pinxo. Si anéssim cap a la dreta arribaríem a la carretera d’Olot. Nosaltres seguim recte, però pocs metres després, tombem a l’esquerra (just a tocar un magatzem) per prendre un camí carreter, ara en direcció est, continuant per la via verda.
0,56 (4,330 km) Travessem la variant de Banyoles per un pont. Ens hi podem entretenir uns moments per contemplar les bones vistes que tenim des d’aquest punt sobre les muntanyes garrotxines, les de la carena pirinenca i també les més properes, com la muntanya de Rocacorba i les que encerclen l’estany de Banyoles.
0,58 (4,510 km) Bifurcació. Hem de seguir cap a l’esquerra, en direcció nord.
1,02 (4,850 km) Trobem una nova divisòria de camins. Continuarem per l’esquerra, en direcció N. Tenim a la nostra dreta la platja d’Espolla. És un estany intermitent que fa de sobreeixidor de l’estany de Banyoles. Quan les aigües subterrànies, provinents de l’Alta Garrotxa, són tan abundoses que no poden entrar totes a l’estany de Banyoles, afloren a diversos punts del pla d’Usall, entre d’altres la ja coneguda Mossoga. La cubeta de la platja d’Espolla, quan està plena, pot arribar a emmagatzemar uns 40.000 m3 d’aigua.
En menys de dos minuts i en una altra bifurcació de camins, anem per la dreta, vorejant aquest estany. Continuem en la mateixa direcció nord.
1,10 (5,490 km) Trobem un vial asfaltat i tenim al davant la Casa Nova de can Traver, coneguda també per can Traver Nou. Deixem la via verda i tombem a l’esquerra, per l’asfalt, direcció sud-oest. Si seguíssim en direcció nord, continuaríem camí vorejant el rec d’Espolla, passaríem pel monòlit de Sant Galderic i arribaríem als saltants de Martís en poc més de mitja hora.
1,12 (5,670 km) Deixem l’asfalt i girem a la dreta per un camí carreter, en direcció nord-oest. Entrem de ple al pla de Martís, tot caminant per una àmplia zona de camps de conreu.
1,20 (6,300 km) Afluïm a un altre camí més fressat, entre un transformador i una petita construcció, on retrobem les marques blanques i vermelles del GR1. Anirem cap a la dreta, en direcció al turó de can Parella, que veiem en front nostre, coronat per la masia del mateix nom. Aquesta masia es construí damunt de les restes de l’antic castell de Teià, ja documentat l’any 957. Aviat tornarem a trepitjar terrenys del municipi de Serinyà.
1,24 (6,590 km) Cruïlla de quatre camins amb una petita construcció (caseta de pou) davant nostre. Nosaltres anem a la dreta. Si marxéssim cap a l’esquerra, tot seguint els senyals de GR, en 6 minuts retornaríem al punt 0,26 d’aquest itinerari.
1,31 (7,150 km) Bifurcació. Girem a l’esquerra en direcció tramuntana.
1,36 (7,590 km) Poc després d’ajuntar-nos amb un altre camí de terra (que ve de Sant Galderic), arribem a un camí ben engravat i a una casa. Després de deixar enrere la tanca que la limita, molt a prop nostre, cap a ponent i sota el turó de can Parella, hi ha les Llacunes, una cubeta més petita que la platja d’Espolla que en èpoques de pluges fortes també se sol inundar.
1,43 (8,240 km) Tenim cal Cau de Dalt a la nostra dreta. Aviat afluïm a una carretereta més principal. La seguim cap a l’esquerra i tot seguit trobem, en aquesta mateixa mà, can Solaric. Des d’aquest punt del recorregut podem gaudir d’unes boniques vistes sobre la vall del Ser, la muntanya de Sant Julià del Mont i el puig de ca n’Hortós. Un minut més tard, deixem a l’esquerra el camí particular que du a can Parella. Nosaltres continuem, recte, per la carretereta asfaltada.
1,49 (8,760 km) Cruïlla de camins davant de can Servosa, una antiga masia, a la nostra esquerra. Anem a la dreta.
Per la façana de migdia de can Servosa encara es pot veure algun magnífic exemplar de les Aulines de can Servosa i de les Aulines de can Soler. Les millores en el camí de les Coves i la poca sensibilitat per la natura van fent que es redueixi aquest rodal d’arbres, dels més corpulents del municipi.
A pocs metres trobem una bifurcació, just a tocar el portal metàl·lic d’un magatzem. Prenem el branc, més estret i de terra, de la dreta. Aviat passem per davant de mas Quintana, i poc després el camí carreter s’acaba enfront del portal de can Calau. Continuem baixant per un corriolet pel mig d’un bosc d’aulines, prop de la tanca d’aquest darrer mas.
1,54 (9,160 km) Primeres cases del poble i carrer de l’Era Maranda. Baixarem per aquest carrer fins a enforcar amb el de Borriol, que seguirem a l’esquerra. Aviat, a la mateixa mà, trobarem la capella de Sant Sebastià, de construcció moderna (segles XVII-XIX). Travessem el Serinyadell pel pont d’en Fidel i entrem a la plaça del Doctor Corominas. De l’antic pont, en queda l’arrencada de l’arc. Va ser enderrocat en la segona meitat del segle passat per construir la passera actual. El carrer de la Sardana, vora del torrent, i després el de les Escoles ens acostaran a la plaça de l’Ajuntament.
1,58 (9,510 km) Plaça de l’Ajuntament.